ΕΝΙΑΥΣΙΟΝ 2014

Κωδικός: 10-61-019
ISBN: 1109-7531
Συγγραφέας: Μητροπολίτης Ναυπάκτου ΙερόθεοςΈχετε 0 προϊόντα στο καλάθι
Ποσότητα:

Με άρθρα, ομιλίες, διάφορα κείμενα, σχόλια, συνεντεύξεις και κηρύγματα για τις Κυριακές των θερινών μηνών συνεχίζεται και για το έτος 2014 η εκδοτική σειρά  Ενιαύσια. Κείμενα που απαντούν στην εκκλησιαστική επικαιρότητα, γραμμένα με πνευματική ευθύνη, έχοντας ως βάση την ορθόδοξη θεολογία και ασκούν ποιμαντική στους ανθρώπους.

    Στα Άρθρα διαβάζουμε: Για τη σημασία που έχουν οι Εκκλησιαστικοί εορτασμοί και πώς η θεολογία προσδιορίζει την αγιότητα και την ξεχωρίζει από την επίπλαστη εξωτερική ευσέβεια και την ηθική κοινωνικότητα. Ποιά σχέση μπορεί να έχει η θρησκεία με τη βία. Για τη θυσία, την προσφορά και την αγάπη που κρύβει το ελληνικό ρωμαίικο φιλότιμο. Για τον άνθρωπο ως Πρόσωπο και άτομο. Για το πρωτείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο δεν είναι πρωτείο τιμής, αλλά διακονίας και μαρτυρίας. Καταγράφονται σοβαρές σκέψεις σχετικά με τη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και ότι θα πρέπει η ορολογία των αποφάσεων να είναι αυστηρώς θεολογική και εκκλησιολογική. Για το Διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών με αφορμή την εισήγηση του Καθηγητού της θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντωνίου Παπαδόπουλου. Τονίζεται η αναγκαιότητα των Διαλόγων που πρέπει να γίνονται σε καθαρά θεολογικά και εκκλησιαστικά πλαίσια. Για τη Β΄ Βατικανή Σύνοδο που δημιούργησε μια νέα Θεολογία και εκκλησιολογία, άγνωστη στην κοινή Πατερική Παράδοση, αλλά και την παράδοση και αυτών τών Λατίνων.

    Στις Ομιλίες καταγράφονται: Οι εμπειρίες του Σεβασμιωτάτου από τη Μέση Ανατολή (Συρία και Λίβανο), πολλά ιστορικά σημεία, αλλά και γνώσεις που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε και τη σύγχρονη κατάσταση με τις μεγάλες δοκιμασίες. Παρουσίαση του βιβλίου «Ορθόδοξη θεολογία και τουρκοκρατούμενος Ελληνισμός» του Καθηγητού της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων, Γεωργίου Παναγόπουλου. Ένα σημαντικό βιβλίο που έχει πολλές αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα. Μας ξεναγεί σε μια δύσκολη εποχή και μας δείχνει τις δυτικές επιρροές που δέχθηκε η ορθόδοξη θεολογία και που συνιστούν μέχρι και σήμερα τη βαβυλώνεια αιχμαλωσία της. Η ομιλία με θέμα Εκκλησία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καταλήγει στις τρεις δυνατές θέσεις που μπορεί να πάρει κανείς απέναντι στα σύγχρονα Μέσα Επικοινωνίας-Ενημέρωσης (η «θεοποίησή» τους, η «δαιμονοποίησή» τους, και η καλή χρήση τους).  Ένα αξιόλογο κείμενο για τη Νήψη και τον όρο νηπτικός, που δημοσιεύθηκε στη Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια, και μας αναλύει την πνευματική μέθοδο που έχει η ασκητική μας παράδοση για τη θεραπεία της ψυχής. Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Σεβασμιωτάτου Οἶδα ἄνθρωπον ἐν Χριστῷ, που μεταφράσθηκε και εκδόθηκε στη ρουμανική γλώσσα, παρουσιάζονται κείμενα (ομιλία και συζήτηση) που έγιναν στη Ρουμανία για το Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ. Επίσης, γίνεται αναφορά και στα Νέα βιβλία του Γέροντος Σωφρονίου που είναι ένας πλούσιος πνευματικός θησαυρός και εκφράζουν την αυθεντική, όχι μόνο μοναχική, αλλά και Χριστιανική ζωή που αποβλέπει στη μεταμόρφωση του ανθρώπου.

    Ομιλίες στούς δύο Αγιορείτες που κοιμήθηκαν εν Κυρίῳ αυτή τη χρονιά: Στον Προηγούμενο της Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Ορους π. Γεώργιο (Καψάνη), και στον π. Μωϋσή, τον Αγιορείτη, που τον αποκαλεί ο Σεβασμιώτατος θεολόγο του πόνου με αποστολική ζωή.  Ενα κείμενο, που δημοσιεύθηκε στη Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια, για τον Αρχιμανδρίτη π. Αναστάσιο Κουδουμιανό, έναν ακόμη πνευματικό θησαυρό στην εποχή μας και δύο  απομαγνητοφωνημένα κηρύγματα στην Ιερά Μονή Κουδουμά που αναφέρονται στο «Ιερόν Φροντιστήριον» και στο Εκκλησιαστικό φρόνημα και χαρίσματα που εκφωνήθηκαν στο Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του Γέροντα Αναστασίου.  

    Ως μνημόσυνο καταγράφονται ενθυμήσεις, και διάφορα γεγονότα από την πολυετή γνωριμία και επικοινωνία του Σεβασμιωτάτου με το Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρό Θεόκλητο, που κοιμήθηκε αυτή τη χρονιά. Τα απομαγνητοφωνημένα κηρύγματα: Αετοί του πνεύματος, κατά την εορτή του αγίου Ανδρέου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα Πατρών, Ἡ θεολογία τῆς Προφητείας, κατά την εορτή του Προφήτου Ιωήλ στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης και Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ως αγιορείτης, ένας ορθόδοξος φωτιστής και όχι δυτικός διαφωτιστής, κατά την εορτή του αγίου Κοσμά του Αιτωλού στό Θέρμο, μας δίνουν μια γεύση από το θεολογικό λόγο του Σεβασμιωτάτου.

    Καταγράφεται ο απολογισμός των Ιδρυμάτων του έτους 2013, και διάφορες ομιλίες που αφορούν την πόλη της Ναυπάκτου: Η Ευχετήρια αντιφώνηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου προς τον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο και το ποίμνιό του και Επικήδειος λόγος στον Ευθύμιο Στυλιαρά.

    Στα Σχόλια βλέπουμε πώς η Εκκλησία απαντά στα καθημερινά και επίκαιρα γεγονότα μέσα από τη θεολογία της και αποβλέπει στην πνευματική ολοκλήρωση του ανθρώπου.

    Στα Διάφορα είναι αξιόλογη η επιστολή στο Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο σχετικά με τον Κανονισμό Συνεδριάσεων της Ιεραρχίας καθώς και οι Παρεμβάσεις στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου 2014. Ο Σεβασμιώτατος καταθέτει τον προβληματισμό του, επισημαίνει, παρατηρεί και διαπιστώνει. Εκφράζει τις απόψεις του σχετικά με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που θα συνέλθει το 2016.

    Διαβάζουμε: Δηλώσεις, Χαιρετισμούς σε Συνέδρια, Συνεντεύξεις για θέματα εκκλησιαστικά και κοινωνικά.

    Στα Γραπτά Κηρύγματα του Καλοκαιριού γίνεται ανάλυση στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής.

Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος
Ελληνικά
2015
409
Α΄
15 cm
24 cm
2 cm
744 grΠροφίλ

Οἱ ἐκδόσεις τῆς γυναικείας Ἱερᾶς Μονῆς Γενεθλίου τῆς Θεοτόκου (Πελαγίας) ἀπό τό 1982 ἐκδίδουν καί διακινοῦν σέ ὅλο τόν κόσμο τά βιβλία τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ἱεροθέου, ὁ ὁποῖος εἶναι ὁ ἱδρυτής καί πνευματικός πατέρας τῆς ἀδελφότητος.

Μάθετε περισσότερα...

banks
Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης